Trendytraditional

Pokud občas letíte do Londýna, tak asi znáte tuhle nebo podobné reklamy na HSBC. Většinou dokážou trochu zpříjemnit pochod tunelem-rukávem do letadla. HSBC, “the world’s local bank”, chce být bankou, jejíž “globálnost” je výsledkem porozumění lokálním trhům a lidem vůbec. Tohle porozumění by se dalo manifestovat obrazem úspěšných, usmívajích a kolem zeměkoule se objímajích Evropanů, Číňanů atd. (podobně jako jsme to kreslili za komunismu ve škole na čtvrtky). HSBC se ale drží rčení, které říká: “nevyprávěj mi, že jsi klaun a míto toho mi řekni vtip”; čili nevyprávěj mi, že rozumíš kulturní relativitě, ale dokaž mi to příklady.

Cílem kampaně je ukázat HSBC jako experta, který, díky globálnímu nadhledu, chápe a oceňuje to, že hodnoty a postoje jsou relativní, protože jsou kulturně determinovány. Takový positioning by slušel  nějaké globální agentuře pro výzkum trhu. Jenže cílem globálních výzkumných agentur (hlavně těch, které si koupil Sir Sorrell) je relativitu a mnohovýznamnost znaku redukovat na minimum a vnutit klientům představu, že universální soubory obrázků/znaků jsou klíčem (skrze projektivní techniky)  k velkolepému odhalení archetypu platnému napříč kulturami a napříč segmenty.  

V éře, kdy masový marketing bere za své, je nutné zvolit opačný,  individuální přístup, který bere v úvahu širší i specifické kontexty – kultury, lidí, značky… 

LeaderfollowerHSBC