"Jedí lidské maso, neznají spravedlnost…chodí úplně nazí, jedí blechy, pavouky a syrové červy…", tvrdili španělští conquistadoři o indiánech, těsně po objevení Ameriky. A Lévi-Strauss, od kterého tenhle citát mám, dál píše: "Ve stejnou dobu…indiáni pochytávali bělochy, topili je a pak kolem utopených drželi celé týdny stráž, aby zjistili, jestli jejich těla podléhají hnilobě…"(a jestli jsou tudíž bohové). 

Indiáni na to šli bez předsudků a vědecky a za několik týdnů tak vyvrátili hypotézu o bílých bozích. Běloši projektovali a projektují do indiánů spoustu hovadin a nesmyslů – počínaje nálepkou "indiáni". 

Podobně nesmyslnou nálepkou je i označení Millenials – generace narozené zhruba mezi rokem 1980 a 2000. Proč je vůbec potřebujeme označovat nálepkou? Klidně bychom je mohli označit za to, co jsou – "mladí lidé".  Mladí budou viděni staršími vždycky jako "jiní": neposlušní, moc poslušní, příliš promiskuitní, málo promiskutní atd. zkrátka jiní. Tak proč vymýšlet nové nálepky?

Důvodem, který nás napadne jako první, jsou "nové technologie": tihle mladí lidé vyrůstají s iPhony, s Facebooky a my staří se nových technologií spíš bojíme. Technologická propast je ale jen součást celkového strachu z "jiného", které zůstane strašidelným, pokud budeme vlastním dětem říkat Millennials a nenajdeme si čas na to skutečně jim porozumět. Pokud to neuděláme, budeme muset požádat konzultanty, aby nám řekli, co to na tom Facebooku kurňa pořád dělají a jestli skutečně žerou červy. 

 

 
Osobně jsem ovšem Millennials vděčný, protože jsem byl požádán, abych se zúčastnil globálních workshopů a konference o Millennials v New Yorku a na MIT v Bostonu.  Zatím jsem připravil krátkou prezentaci, kde navrhuju, abychom je zkusili utopit. 
 
Jaroslav Cír