Oholená brada Johna Lennona se mezi slokami podivně pohybovala. Místo aby šetřil dech na další zpěv, pomalu vrtěl bradou ze strany na stranu. John těmito pohyby čelistí doplnil své ikonické brýle, hřívu, kousavou ironii a uniformu, která vyjadřovala jeho postoj k válečnému běsnění ve Vietnamu.

Šlo o podivné kruhové pohyby, které dnes už ve světle reflektorů nevidíte. Pohyb čelistmi na prázdno měl ale stejný význam jako rokenrol sám. Byl ještě starší a byl ještě více Amerikou. Byl tu s námi až do začátku devadesátých let, a pak náhle zmizel společně se stojanovými popelníky na chodbách. John Lennon totiž během vystoupení žvýkal.

Žvýkací guma patřila k americkému snu stejně jako Socha svobody. Se žvýkačkou jste nastavili bradu starému světu. Žvýkání byl rokenrol ale také odhodlání vzít život do svých rukou. To, co zákazníci s Wrigley Spearmint provozovali, bylo drobné aspirativní požvykování. Ještě v 90. letech nám reklamy Wrigley prodávaly americký sen: prosluněná kalifornská pláž, hudba Beach Boys, pravá americká máta. Prostě volně dýchej. A pak někoho napadlo, že by žvýkačky mohly pomáhat udržovat zdravá ústa. Americký sen nahradily křivky poklesu pH vašich slin. Vůni svobody nahradila obava z paradentózy. Žvýkačky se staly zdravotní pomůckou, a to byl konec jejich mládí.  

Podobnou cestu umrtvení zdravím nastoupily cigarety. Nabíjecí krabička je vedle ručně baleného žvára jen nikotinovou protézou. Místo brady drze nastavené životu a smrti nastavuje zdravé kouření leda trochu času navíc pro aktivně strávený důchod. Cigarety samy nastoupily cestu demortalizace, která bude jejich smrt.